De hypotheek rente; vastzetten of niet?

Het is één van de meest gestelde vragen voor mensen die een nieuw huis willen kopen; zet ik de hypotheek rente vast of doe ik niet? Aangezien de toekomst door niemand te voorspellen is valt hier geen eenduidig antwoord op te geven. Wel kan er aan de hand van alle voordelen en nadelen een keuze gemaakt worden die het best bij jou past. In dit artikel zullen we de beide opties grondig bespreken. 

Wanneer kan ik mijn hypotheek rent het best vast zetten?

Allereerst is het belangrijk om goed voor jezelf duidelijk te hebben wat jij graag wil van een hypotheek. Wil jij graag zekerheid met een constante rente en later niet voor verrassingen komen te staan, dan is het vastzetten van de hypotheek rente een goede optie. Dit wordt versterkt als de rente op dat moment ook nog eens laag is. De rente die je vervolgens zal moeten betalen gaat natuurlijk wel wat hoger uitpakken als je hem vastzet. Banken laten je niet voor niets jaren lang genieten van een lage rente. Het komt dus altijd met een prijskaartje. Op termijn kan deze optie zich echter uitbetalen omdat zodra de rente oploopt niet vastzetten duurder kan worden. Een ander voordeel aan het vastzetten is dat je weet waar je aan toe bent. Je hebt altijd dezelfde rente tijdens de volledige looptijd van je lening. Dit brengt grote voordelen met zich mee op het gebied van budgetteren en afbetalen.

hypotheek rente vastzetten

Vastzetten heeft echter ook nadelen. Je profiteert namelijk niet mee als de rente daalt. Ook zal de rente hoger zijn naarmate jij een langere rentevaste periode wil. Wat voor jou het beste uitkomt is dus erg afhankelijk van wat je zelf wil. Wel is het belangrijk om te kijken hoe de huidige rentestand zich verhoud tegen de rentestand in het verleden. Is de rente historisch laag, dan is het misschien een idee om hiervan te profiteren en het voor langere tijd vast te leggen. 

Als ik mijn rente vastzet, hoe lang zal ik het dan vastzetten?

De beste optie qua lengte van het vastzetten is van meerdere factoren afhankelijk. Zo is de hypotheeksom een belangrijke. Als deze som vrij hoog is ten opzichte van je inkomen dan is het misschien verstandig om de rente voor langere tijd vast te zetten. Als de rente namelijk stijgt en de periode waarover je het hebt vastgezet is afgelopen, dan kan de maandelijkse premie dusdanig oplopen dat je jouw premie niet meer kunt betalen met je huidige inkomen. Dit is natuurlijk een situatie die je te allen tijde wil voorkomen. 

Naast de hypotheeksom is het natuurlijk ook belangrijk dat je zelf een inschatting maakt over welke rente je kan verwachten. Hier kun je ook hulp bij vragen aan een financieel adviseur. Het zou namelijk kunnen dat jij een hypotheek afsluit op een moment dat de rente voor een langere tijd laag zal blijven of zelfs zal dalen. In dit geval is het dus verstandig om de rente voor een kortere periode vast te zetten. Tenslotte is het ook belangrijk hoe lang jij verwacht te wonen in het huis dat je aankoopt. Verwacht je er nog jaren in te wonen dan is het slim om de rente voor langere tijd vast te zetten. Verwacht jij in de komende jaren nog te gaan verhuizen dan hoef je de rente niet voor lange tijd vast te zetten want dan ga je waarschijnlijk toch verkopen in de komende 5 jaar en je hypotheek hopelijk afbetalen.

Kortom, bij het kopen van een huis komt vrij veel kijken. Lees je daarom van tevoren goed in en behandel de in dit artikel besproken punten. Mocht je er dan nog niet uitkomen of sterk twijfelen, dan is het altijd raadzaam om hulp in te schakelen van een financieel adviseur.

De hypotheekrente-aftrek verdwijnt sneller dan u denkt