Mp4 converter: hoe kan je mp4 bestanden converteren?

Een mp4 converter kan helpen bij het omzetten van een mp4 bestand naar een andere bestandsindeling. Mp4 of MPEG-4 is een methode voor compressie van digitale audio en video. Het is als het ware de bestandsnaam voor videobestanden. Mp3 is bijvoorbeeld de bestandnaam voor audio bestanden. De mp3 of de MPEG-1 Layer 3 is een broncodering-techniek om geluid te comprimeren. Hoewel deze termen slechts manieren zijn om bestanden aan te duiden, kunnen deze van belang zijn bij het afspelen of verspreiden van deze documenten. Het is dan ook mogelijk om deze bestandsindelingen te wijzigen. Dit kan gedaan worden door het converteren van een bestand naar een andere vorm. 

Waarom mp4 bestanden converteren?

Zoals hiervoor toegelicht staat mp4 specifiek voor video bestanden. De vraag zou dan kunnen rijzen waarom je deze bestandsindeling eigenlijk zou willen converteren. Er zijn eigenlijk twee hoofdzakelijke redenen waarom het converteren van bestanden handig of slechts noodzakelijk kan zijn. Ten eerste kan het zo zijn dat sommige apparaten of software slechts bepaalde bestandsindelingen kunnen afspelen. Indien jouw computer het mp4 formaat niet kan afspelen, is het noodzakelijk om het bestand om te zetten naar een bestandsindeling die op de computer kan worden afgespeeld.

“Indien jouw computer het mp4 formaat niet kan afspelen, is het noodzakelijk om het bestand om te zetten naar een bestandsindeling die op de computer kan worden afgespeeld.

Nu is mp4 wel een heel oude bestandsindeling die op heel veel apparaten wel wordt ondersteund. Een tweede reden voor het converteren van bestanden is de grootte van het bestand. Verschillende bestandsindelingen kunnen een verschillende omvang hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verzenden van een video via de mail. In één e-mail kan slechts een beperkte grootte aan bestanden worden meegezonden. Het kan dan nuttig zijn om het mp4 bestand, dat dan bijvoorbeeld te groot is, te converteren naar een bestandindeling met een kleinere omvang. Er kunnen ook andere reden zijn om bestanden om te zetten, maar dit zijn toch wel de meest voorkomende redenen.

Hoe werkt een mp4 converter?

Er zijn veel mogelijkheden om een mp4 bestand naar de converteren. Denk bijvoorbeeld aan AVI, OGM, MKV, MP4, WMV, DVD, MPEG-2, MOV, FLV, mp3, OGG, AAC, WAV, FLAC, etc. Het converteren van een video duurt vaak erg lang, vanwege de lengte en de grootte van de bestanden. Wat er met converteren gedaan wordt, is dat het oorspronkelijke bestand eigenlijk in een nieuw jasje wordt gestoken. Dit gedaan worden met het oog op de hierboven genoemde redenen.

Er zijn veel verschillende software beschikbaar die bestanden kunnen converteren. Vaak bestaan er wel verschillen tussen deze software met betrekking tot met welke bestandsindelingen zij werken. Kijk dus voordat je een bepaalde converter installeert of de gewenste bestandindelingen daarbij geaccepteerd worden. Zo zijn er ook veel soorten converters bestanden van mp4 naar mp3 te converteren. Bij mp4 naar mp3 is het met name van belang dat de audio van hoge kwaliteit blijft. Veel converters hebben plus en min punten, let hier op voordat je een bepaald programma kiest. Vele converters zijn vrij simpel via het internet te downloaden en te installeren.

Mp4 bestand converteren. Hoe kan je mp4 bestanden converteren?

Converteren naar mp4: voor- en nadelen

Zoals hiervoor besproken kunnen er verschillende redenen zijn om een bestand te converteren. Hierin zullen dan ook met name de voordelen zijn gelegen. Het converteren kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een bestand daarna wel kunt afspelen of na het converteren wel kunt verzenden vanwege een kleiner formaat. Toch is het niet voor de hand liggend om standaard bestanden te converteren. En kunnen immers ook nadelen aan verbonden zijn.

Ten eerste zal het mediaformaat hoogstwaarschijnlijk enige kwaliteitsverlies oplopen. Het is daarom verstandig om bestanden alleen te converteren als het echt nodig is. Een andere optie is mogelijk om een andere mediaspeler te downloaden op het apparaat waarop je het bestand wil afspelen. Ten tweede kan het converteren zelf ook veel tijd in beslag nemen. Afhankelijk van de omvang en grootte van het bestand kan het erg lang duren voordat een video is geconverteerd. Een derde risico moet genoemd worden voor de mensen die niet helemaal thuis zijn in deze wereld.

Hoewel het aanbod in converters zeer groot en divers is, zit er zeker verschil in de kwaliteit van deze converters, zeker bij de gratis varianten. Let er bijvoorbeeld op dat een specifieke converters geen malware bevat. In dat geval zullen er grotere problemen ontstaan op bijvoorbeeld je computer. Het is daarom zeker de moeite waard om je van te voren goed te verdiepen in de kwaliteit van een bepaalde converter en niet direct de eerste zoekoptie aan te klikken.

Verschillende soorten converters

Om video’s of andere bestanden te converteren hoeft men niet ver te zoeken. Er zijn namelijk zeer veel verschillende programma’s waarmee dit gedaan kan worden. Om zomaar een greep uit het grote aanbod te nemen zijn bekende converters: MPEG Streamclip, UniConverter, Format Factory, Handbrake, Freemake Video Converter, Free Studio 5.3.3 en SUPER. Andere gratis converters zijn bijvoorbeeld Wondershare Video Converter Free, Freemake Video Converter, MPEG Streamclip, AVS Media Converter, Koyote Free Video Converter, Ffmpeg en MediaCoder. Het aanbod is dus enorm en dit maakt de materie niet bepaald overzichtelijker. Om een geschikte converter te vinden zijn twee zaken bij voorbaat van belang.

Ten eerste moet je goed kijken of zij de juiste bestandsindelingen hanteren die jij wilt gaat gebruiken. Niet alle software ondersteunen alle bestandsindelingen, dus voordat je een converter kiest moet je hier goed naar kijken. Daarnaast werken niet alle converters kunnen gebruikt worden op alle apparaten. Er zijn open-source en cross-platform programma’s, zoals Handbrake, die zowel op Windows als OS als Linux werken. Maar andere programma’s werken bijvoorbeeld alleen op windows of OS.

Daarnaast moet er altijd gekeken worden naar de betrouwbaarheid van de converter. Hiervoor is er al kort voor gewaarschuwd, maar dit kan niet vaak genoeg bedrukt worden: kijk uit voor Malware. Voor je het weet heb je een virus op je computer. Het grote aanbod biedt een ruime keuze met veel mogelijkheden, maar zorgt ook voor onoverzichtelijkheid en mogelijkheden voor oplichting. Voorzichtigheid is dus geboden. Een voorzichtige gebruiker heeft hierbij het voordeel. Wil je bestanden converteren? Kies dan zorgvuldig het te gebruiken platform.