Het is een veelvoorkomend ziektebeeld bij mensen die veel werken met glaswol of steenwol. Huidirritatie (ook wel fototoxiteit genoemd) ontstaat vaak nadat het werk is verricht. Dit komt niet omdat de irritatie dan pas ontstaat maar omdat men zich dan pas bewust ervan raakt. Dit komt door de ontspanning ten opzichte van de uren dat je gewerkt hebt die er voor zorgen dat je door krijgt dat er irritaties spelen. Voor sommige mensen is het niet duidelijk dat dit gerelateerd is aan hun werk omdat de klachten pas later opkomen. In dit artikel alles over huidirritaties door werk en hoe het kan worden verholpen.
Wat zijn deze huidirritaties?
Huidirritaties die ontstaan door glaswol of steenwol zijn mechanische irritaties. Door de scherpe vezels in de glaswol of steenwol ontstaan er kleine verwondingen. Deze beginnen te irriteren en kunnen in sommige gevallen ontsteken. Dit kan in sommige gevallen ook contacteczeem veroorzaken. Hoe gevoelig je ervoor bent kan per persoon verschillen. Er is in ieder geval geen sprake van een allergische reactie ondanks dat die wel zo kan overkomen. Jeuk is het meest voorkomende symptoom bij deze klachten. Het krabben aan de irritaties kan dit verergeren en opent de deuren voor ontstekingen. Dit is daarom ook af te raden. De irritaties spelen voornamelijk op bij de delen van de huid die door de lucht worden geraakt.
Hoe weet je waardoor de klachten ontstaan?
Er bestaan allerlei methodes om te achterhalen waarom jij klachten ervaart. Het makkelijkst is om naar de huisarts te gaan en die zal jou precies uitleggen wat je hebt en hoe je het kan voorkomen. Voordat je naar de huisarts gaat kun je natuurlijk ook zelf op onderzoek uitgaan op het internet. Vooral zolang de klachten nog niet ondragelijk zijn. Je kunt thuis gebruik maken van de webtool die gemaakt is door het Nederlands centrum voor beroepsziekten en SKB. Deze webtool heet “handeczeem of niet?’’. Deze app zorgt ervoor dat je kan zien met wat voor soort irritatie je te maken hebt.
Naast zelf onderzoek doen en de huisarts, hebben veel bedrijven ook een bedrijfsarts. Mocht dit bij jouw bedrijf zo zijn dan is dit natuurlijk de beste optie. Deze arts weet namelijk beter wat voor soorten irritaties veel voorkomen bij jou in het bedrijf. Hierdoor heeft hij beter inzicht op wat er bij jou kan spelen.
Hoe kan ik irritatie voorkomen en wat kan ik er tegen doen?
Vanzelfsprekend kun je irritatie voorkomen door niet te werken met de irritatieopwekkende materialen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen een optie. Daarom is het belangrijk dat de blootstelling zo laag mogelijk blijft. Verdeel bijvoorbeeld de taken zodat je niet elke dag met de wol te maken hebt. Bedek ook je huid en was de kleding op de dagen dat je werkt met het materiaal dat irritatie opwekt. Draag daarnaast altijd een bril tijdens het werk. Irritatie in de ogen kan namelijk als erg hinderlijk worden ervaren. Zodra je al irritaties hebt zijn er verschillende crèmes bijvoorbeeld cetomacrogol die kunnen helpen tegen de verschijnselen.